Samen op pad

Samen op pad oktober 2016

Wat ooit in 2013 begon met de landelijke actiedag “1 dag niet” is in Voorthuizen uitgegroeid tot een terug kerende Aktie met de Naam “Samen op pad”

Voorthuizen deed in 2013 ook mee, en hoe! Een grote groep mensen melden zich aan om samen met de politie en de gemeente de straat op te gaan, op zoek naar inbraak gevoelige situaties.  Omroep Gelderland schonk er aandacht aan en we kregen veel positieve reacties uit de wijken. Ondertussen is het een terugkerende Aktie geworden, welke steeds bekender aan het worden is .

Afgelopen 14 oktober jl. gingen bewoners/ politie en gemeente voor de 8e keer samen de wijk in op zoek naar inbraak gevoelige situaties. Deze keer mochten wij een grote groep leerlingen van de Meerwaarde in Barneveld ontvangen. In het totaal deden er 50 mensen mee aan de actie.

Ook deze keer hebben we het druk gehad. Schuurdeuren welke openstonden met fietsen waarop wij zo weg zouden kunnen fietsen. On-afgesloten achterdeuren/ woningen waarbij we in één oogopslag zagen, dat er geen bewoners aanwezig waren en wat dacht u van Kliko’s en ladders die al klaar stonden om gebruikt te worden bij een woninginbraak. Opvallend waren de hoeveelheid auto’s die niet afgesloten waren. In de Maat troffen wij 4!! Voertuigen op 1 parkeerplaats aan welke niet afgesloten waren. Is dit omdat we ons zo veilig voelen in Voorthuizen? Een goed veiligheidsgevoel is belangrijk, maar laten we het de inbreker nou niet te gemakkelijk maken.

Het inbrakenbeeld 2015 in Voorthuizen, was vergeleken met 2013 en 2014 goed. Gelukkig zien we deze daling terug in 2016. In de eerste 10 maanden van 2015 hadden we 33 woninginbraken. In de eerste 10 maanden van dit jaar staat te teller op 25 woninginbraken. Dit is een daling van 25 % tov 2015!! Nu is iedere inbraak er te veel, maar ik als wijkagent ben best tevreden met dit resultaat.

Eigenlijk zijn ook de andere cijfers best noemenswaardig. In 2015 hadden we de eerste 10 maanden 45 vernielingen. Dit zijn er de eerste 10 maanden in 2016 35. Als ik kijk naar de diefstallen van motorvoertuigen (geen bromfietsen) is deze exact gelijk gebleven. We zien wel een lichte stijging van diefstallen uit motorvoertuigen. In de eerste 10 maanden van 2015 hadden we er 16. Dit jaar waren dit er 18.

Dit willen we met zijn allen zo houden toch?

Op vrijdag 17 februari 2017 van 1900 uur – 2200 willen we met een nog grotere groep, de straten van Voorthuizen veiliger maken. Wilt u ook actief meedenken en meedoen? Bent u nieuwsgierig? Meld u dan aan bij het wijkplatform Centrum/ Hamburgerstraat eo.  De politie kan het niet alleen af en heeft uw hulp hard nodig. U bent ook van harte welkom als u niet in Voorthuizen woont . Doe inspiratie op en neem uw ervaringen mee naar uw eigen wijk.

Femke van Lith

Wijkagent Voorthuizen-Zuid

Femke van Lith wijkagent